כאשר אנו מדברים על "טיפול פסיכולוגי" אנו מתכוונים לרוב לטיפול אינדיבידואלי: מפגש אישי, אחד על אחד, עם פסיכולוג. זהו אחד מהכלים הטיפוליים המרכזיים שאנו מציעים לפונים למכון, ואנו מאמינים שרבים יכולים להיעזר בטיפול כזה.
לכל מטופל משודך המטפל המתאים לו מבין 30 הפסיכולוגים העובדים במכון – כולם מהשורה הראשונה וכולם שואבים מאותה גישה טיפולית: הגישה הפסיכואנליטית.
את הגישה הטיפולית הנהוגה במכון טריאסט-שריג ננסה להסביר על ידי הצגת שאלות ותשובות, כפי שהן עולות במקרים רבים של פניות אלינו.
מהו טיפול פסיכולוגי בגישה דינאמית?
ישנם כמה וכמה זרמים מרכזיים בעולם הטיפול כיום: זרם ביהביוריסטי, קוגניטיבי, דינאמי-פסיכואנליטי, הומניסטי ועוד.
אנחנו עובדים בגישה דינאמית, המושפעת מהחשיבה הפסיכואנליטית.
הפסיכואנליזה היא דרך מקורית ומרתקת להבנת נפש האדם, שפרויד החל לפתח לפני קצת יותר ממאה שנה. בהמשך הוא הקים את "התנועה הפסיכואנליטית", ולה סניפים הפרוסים על-פני מדינות רבות בעולם. עם השנים התפתחו בתוך הפסיכואנליזה זרמים שונים: גישת יחסי-האובייקט התפתחה באנגליה והיגרה לדרום אמריקה ולמקומות נוספים. פסיכולוגית האגו התפתחה בארה"ב ושנים מאחר יותר התפתחה שם גם פסיכולוגית העצמי. בצרפת התפתח זרם אחר שמשפע מחשיבתו של ז'אק לקאן – אפילו זו לא רשימה מלאה.
קיימים הבדלים לא מועטים בין הגישות שהזכרנו, אך יש גם נקודות משותפות מרכזיות. אחת מהן, החשובה לענייננו, היא שכולם מאמינים שבתוכנו יש עולם פנימי, שחלק ממנו אינו מודע, ושהקשיים המתעוררים בחיינו קשורים במידה רבה לעולם פנימי זה. באמצעות טיפול הופך חלק מהלא-מודע למודע, מה שמאפשר התמודדות ושינוי דפוסי התנהגות.
ננסה להבהיר את הרעיון בעזרת דוגמה פשוטה: נניח שמטופלת מספרת שקשה לה להישאר נאמנה לבעלה, ושהדבר מערער את חיי הנישואין והמשפחה שלה. מטפל בגישה פסיכואנליטית ינסה להבין מה בעולמה הפנימי תורם לקושי. כך למשל במהלך הטיפול עשוי להתברר שהיא חוששת מהאינטימיות של קשר זוגי ולכן מערערת את הקשר. זהו כמובן רק צעד אחד ובהמשך ננסה להבין מדוע אינטימיות מפחידה את המטופלת: אולי זה בגלל סיבות עמוקות, שמקורן בעברה, ואשר הביאו לכך שאינטימיות רשומה בתוכה כמרתיעה או אפילו
מאיימת. ככל שהאשה הזו תהיה מודעת יותר לסיבות האמיתיות והעמוקות לפחד שלה מאינטימיות, כך תגבר היכולת שלה לעשות שינוי.
עוד דבר שמשותף לגישות דינאמית שונות הוא השימוש במה שקורה בקשר בין הפציינט לבין הפסיכולוג ככלי טיפולי. נמשיך עם הפציינטית מהדוגמא שלנו, במהלך הטיפול היא תפתח קשר עם הפסיכולוג או הפסיכולוגית שלה וסביר להניח בשלב כזה או אחר יתעורר החשש שלה מאינטימיות גם מול הפסיכולוג. החשש עשוי להתבטא בכל מני דרכים, יתכן שהיא תתחיל לאחר לפגישות, תרצה להפסיק את הטיפול או שלא תרצה לספר כל מני פרטים מהקורה איתה. פסיכולוג העובד בגישה פסיכואנליטית קורא לאירוע כזה "העברה" והוא רואה בו הזדמנות לעבודה. עכשיו, כשקושי שמקורו בעולם הפנימי מופיע בחדר הטיפול אפשר להשתמש בו בכדי לעזור לפציינטית לעשות שינוי. בתוך הטיפול היא תוכל לגלות שאינטימיות עם המטפל אינה חווית מאיימת כפי שרשום בעולמה הפנימי וזו עשויה להוות עבורה חוויה מעשירה ומגדלת. זו בהחלט לא הדרך היחידה בה פסיכולוג כזה עוזר למטופל לעשות שינוי, אבל זו אחת הדרכים והיא משמעותית.
הקשר בין המטופל והפסיכולוג הוא, אם כן, בעל חשיבות מכרעת לתהליך ולהישגים של המטופל. מבחינה זו מגוון האפשרויות שלנו להתאים בין מטופל ופסיכולוג מהווה יתרון.
כמה זמן טיפול כזה אורך?
בניגוד למה שמקובל לחשוב טיפול בגישה דינאמית לא חייב להיות ארוך. משך הטיפול תלוי בעיקר בסוג הבעיה שהפציינט מביא. אם הבעיה ממוקדת יתכן מאוד שטיפול קצר מועד יספיק. אם היא כללית יותר, נדרש טיפול ארוך יותר. למשל: אם אישה העומדת להתחתן נתקפת לפתע חרדות והתלבטויות יתכן שטיפול קצר מועד יוכל לעזור לה להבין את החרדה וההתלבטויות שעולות אגב החתונה, ולהחליט האם היא אכן רוצה להתחתן. או אם גבר לא מצליח למצוא מקום עבודה מספק, לא מסתדר עם בנות המין השני וגם חש קצת מדוכדך – זו בעיה כללית הרבה יותר ולפתרונה נדרש טיפול ארוך. הסיבה לכך היא שהעולם הפנימי שלנו מתעצב במשך שנים ארוכות ולא כל-כך קל לשנות אותו. אין סיבה להניח שעולם פנימי שהתעצב במשך עשרות שנים ישתנה בתוך שבועות ספורים.
למי מתאים טיפול בגישה דינאמית?
לשאלה זו אין תשובה חד משמעית, אך ניתן להעלות מספר רעיונות רלוונטיים. לעיתים אנו מתבוננים סביבנו ונדמה לנו שלכל מי שאנחנו מכירים לא יזיק ללכת לטיפול, אך נדמה שזו תשובה קצת רחבה מדי. יש סוגי בעיות שנהוג להמליץ למי שסובל מהן על טיפול התנהגותי.
המדובר בעיקר בפוביות: פחדים ממוקדים יחסית מטיסות, מעליות וכו'. טיפול התנהגותי עשוי לשמש פתרון מספק לבעיות כאלו, אם כי הן עשויות להיפתר גם בטיפול בגישה פסיכואנליטית.
רבים סובלים מבעיות חיים: קשיים בקשר, תחושת בדידות, חוסר סיפוק, התלבטויות בלתי פוסקות או חוסר ביטחון. אחרים חשים שמשום מה הסביבה לא מבינה אותם או לא מעריכה אותם כראוי. לטיפול בגישה פסיכואנליטית יש מה להציע למי שקשיים מסוג זה מטרידים אותו.
נהוג לחשוב שטיפול בגישה דינאמית מתאים יותר לאנשים שמילים ותיאורי חוויות מילוליים מדברים אליהם. אחרי הכל, הטיפול מתבצע ע"י שיחה בין הפציינט לפסיכולוג. מידה של סקרנות לגבי העולם הפנימי לא יכולה להזיק וכך גם מידה של אורך רוח, כאמור טיפול פסיכולוגי בגישה דינאמית יכול לעזור ואפילו לעזור מאוד אבל בגלל שהוא מכוון לשורש הבעיות עשוי לעבור זמן עד שהשינוי יורגש.
מי שקרא את הטקסט לעיל – כולו או רובו – לא קיבל תשובות חד-משמעיות לשאלות שהוצגו. הוא קיבל מושג על טיפול פסיכולוגי ואולי התפיסה שלו לגבי טיפול השתנתה במעט. במובן מסוים זו דוגמה לדרך בה טיפול פועל. אנו לא מקבלים תמיד תשובות חותכות אבל עם הזמן התפיסה שלנו את הדברים ואת עצמנו משתנה והופכת לרחבה בהירה ושלמה יותר.